プログラム

第20回武田科学振興財団生命科学シンポジウム

as of October 15, 2018
DAY 1

Friday,
February 1
2019
09:30Opening Remarks  Akira Shizuo, Japan
  Sesson 1 -Part 1-
Non-coding RNA

Chairperson: Erik Sontheimer, USA

09:40S1-1 Linking circular RNA biogenesis to function
Ling-Ling Chen
Chinese Academy of Sciences, China
10:10S1-2 IncRNAs that regulate mitotic spindle formation and chromosome segregation in human cells
Daiju Kitagawa
The university of Tokyo, Japan

Coffee Break (20 min.) 10:40-11:00

  Sesson 1 -Part 2-

Chairperson: Ling-Ling Chen, China

11:00S1-3 Enhancing Genome Editing with New Cas9s and Guide/Donor Modifications
Erik J. Sontheimer
University of Massachusetts Medical School, U.S.A.
11:30S1-4 piRNA biogenesis and functions in Drosophila
Mikiko C. Siomi
The University of Tokyo, Japan
12:00S1-5 RNA-binding-protein-guided ubiquitination of ribosomal proteins impacts translation and ribosome quality control
Thomas Tuschl
The Rockefeller University, U.S.A.

Lunch & Poster Session: 12:30-13:20 (50 min.) 13:20-14:10 / Odd Number, 14:10-15:00 / Even Number (50 min. each)

  Sesson 2 -Part 1-
Protein Synthesis and Quality Control

Chairperson: Tsutomu Suzuki, Japan

15:05S2-1 Monitoring translation in time and space with ribosome profiling
Jonathan Weissman
University of California, San Francisco, U.S.A.
15:35S2-2 Crucial roles of ribosome ubiquitination in quality controls and ER stress response
Toshifumi Inada
Tohoku University, Japan
16:05S2-3 The complex relationship between the nascent polypeptide chain and the ribosome
Roland Beckmann
University of Munich, Germany

Coffee Break (20 min.) 16:35-16:55

  Sesson 2 -Part 2-

Chairperson: Toshifumi Inada, Japan

16:55S2-4 Functions of the Cap-binding Protein 4EHP/4E-T/ZNF598 Complex and sub-complexes in Control of miRNA function and ribosome quality control
Nahum Sonenberg
McGill University, Canada
17:25S2-5 Transcriptional coactivator PGC-1α contains a novel CBP80-binding motif that orchestrates efficient target-gene expression
Lynne E. Maquat
University of Rochester Medical Center, U.S.A.
  Publication

Chairperson: Mikiko C. Siomi, Japan

17:55Modern RNA Biology
Angela K. Eggleston
Nature, U.S.A.

Welcome Reception (100 min.) 18:30-20:10

DAY 2

Saturday,
February 2
2019
  Sesson 3
RNA Chemistry

Chairperson: V. Narry Kim, Korea

09:00S3-1 CryoEM snapshots of the spliceosome provide insights into the mechanism of pre-mRNA splicing
Kiyoshi Nagai
MRC Laboratory of Molecular Biology, U.K.
09:30S3-2 RNA modification, a chemical diversity for biological function
Tsutomu Suzuki
The University of Tokyo, Japan
10:00S3-3 Regulatory functions of RNA modifications
Gideon Rechavi
Tel Aviv University, Israel

Coffee Break (20 min.) 10:30-10:50

  Sesson 4 -Part 1-
RNA in Medical Biology

Chairperson: Howard Y. Chang, USA

10:50S4-1 RNA tails in human disease
V. Narry Kim
Seoul National University, Korea
11:20S4-2 An Emerging Landscape of Transcriptome Complexity
Piero Carninci
RIKEN Center for Integrative Medical Sciences, Japan

Lunch & Poster Session: <Lunch> 12:00-12:50 (50 min.)
<Poster Session -Free Discussion->12:50-13:35 (45 min.)

  Sesson 4 -Part 2-

Chairperson: Piero Carninci, Japan

13:40S4-3 Regulatory RNA & single cell sequencing
Nikolaus Rajewsky
Max Delbrück Center for Molecular Medicine, Germany
14:10S4-4 RNA binding protein RBM7 and fibrosis
Shizuo Akira
Osaka University, Japan
14:40S4-5 Genome Regulation by Long Noncoding RNAs
Howard Y. Chang
Stanford University School of Medicine, U.S.A.

Coffee Break (20 min.) 15:10-15:30

  Sesson 5
RNA in Therapeutics

Chairperson: Shizuo Akira, Japan

15:30S5-1 Translational Control of Neurologic Disease
Joel D. Richter
University of Massachusetts Medical School, U.S.A.
16:00S5-2 exRNA as a novel diagnostic and therapeutic target for cancer
Takahiro Ochiya
National Cancer Center Research Institute, Japan
16:30S5-3 Targeted antisense therapy for spinal muscular atrophy
Adrian Krainer
Cold Spring Harbor Laboratory, U.S.A.

Award Ceremony & Closing Remarks (20 min.) 17:00-17:20